Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής ΜμΕ (Δράση 3 της δέσμης «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ»)

Στόχος της Δράσης – Χαρακτηριστικά

Η «Δράση 3 – Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής ΜμΕ» ανήκει στη δέσμη δράσεων κρατικών ενισχύσεων «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» στο Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021 – 2027.  Βασικός στόχος της Δράσης 3 είναι η αναβάθμιση των ΜμΕ με τεχνολογίες αιχμής ή με εξελιγμένα ψηφιακά συστήματα της 4η βιομηχανικής επανάστασης και συμπληρωματικά η κάλυψη επί μέρους αναγκών σε τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) που διευρύνουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά τους. Η Δράση ενθαρρύνει, κατά προτεραιότητα, την υλοποίηση στοχευμένων επενδυτικών σχεδίων ψηφιακού μετασχηματισμού που συνεισφέρουν σε μία εξωστρεφή, καινοτόμα, ανταγωνιστική και βιώσιμη κρίσιμη παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

Η Δράση αφορά επιχειρήσεις που έχουν ενσωματώσει ήδη ΤΠΕ σε πολλές λειτουργίες τους και πλέον επιδιώκουν να υλοποιήσουν ολοκληρωμένες επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής ή σε λύσεις 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δέσμης Δράσεων κρατικών ενισχύσεων «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» στο Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, ανέρχεται σε 300.000.000 €. O Προϋπολογισμός της συγκεκριμένης δράσης ανέρχεται σε 60.000.000 €.

Μπορούν να συμμετέχουν

Στη Δράση μπορούν να υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης υφιστάμενες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπως αυτές ορίζονται στη Σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ. Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων που υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης, είναι μεταξύ άλλων οι ακόλουθες:

  • Να έχουν κλεισμένη τουλάχιστον μία (1) πλήρη διαχειριστική χρήση.
  • Να δραστηριοποιούνται σε έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ του επενδυτικού σχεδίου για ένα (1) τουλάχιστον έτος
  • Να διαθέτουν τουλάχιστον εννέα (9) ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
  • Να μην έχει γίνει έναρξη εργασιών για το επενδυτικό σχέδιο πριν την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης.
  • Να συγκεντρώνουν κατ’ ελάχιστο το βαθμό 70 στο ερωτηματολόγιο ψηφιακής ωριμότητας της Πρόσκλησης.

Επισημαίνεται ότι δεν επιτρέπεται η συστέγαση επιχειρήσεων, ώστε να μην είναι δυνατή η χρήση του εξοπλισμού ή/ και του λογισμικού της ενισχυόμενης επένδυσης από άλλη επιχείρηση. Με τον όρο συστέγαση νοείται η εγκατάσταση της ενισχυόμενης επιχείρησης σε ίδιο, μη διακριτό χώρο με άλλη επιχείρηση. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί συστέγαση επιχειρήσεων όπου είναι δυνατή η χρήση του εξοπλισμού ή/και του λογισμικού της ενισχυόμενης επένδυσης από άλλη επιχείρηση, θα ανακαλείται η Απόφαση Ένταξης.

Περιοχή εφαρμογής

Περιοχή εφαρμογής της Δράσης είναι όλη η επικράτεια.

Επενδύσεις – επιλέξιμες δαπάνες

Οι βασικές δαπάνες που καλύπτονται από τη Δράση αφορούν σε:

  • Εξοπλισμός, με ενδεικτικές δαπάνες: Ψηφιακά ελεγχόμενος Η/Μ εξοπλισμός, εξελιγμένα συστήματα απομακρυσμένης λειτουργίας εγκαταστάσεων, αυτοματοποίηση των διαφόρων σταδίων της αλυσίδας αξίας (παραγωγή – μεταφορά – αποθήκευση) με ρομποτικά συστήματα, αναβάθμιση εσωτερικών δικτύων μεταφοράς δεδομένων, ψηφιακά τεχνολογικά συστήματα: διάδρασης με εργαζόμενους, πελάτες ή προμηθευτές, Industry 4.0, ψηφιακά ελεγχόμενα συστήματα, μηχανολογικός εξοπλισμός αιχμής για την παραγωγή συστημάτων Industry 4.0., αυτόνομων μηχανών, ρομποτικών συστημάτων, επαυξημένη πραγματικότητα, μηχανολογικός εξοπλισμός αιχμής για την παραγωγή συστημάτων αιχμής για την ασφάλεια χώρων, κ.α.
  • Εφαρμογές/Λογισμικό, με ενδεικτικές δαπάνες: Προμήθεια εφαρμογών αυξημένης ευφυίας διοικητικού και οικονομικού προγραμματισμού, ψηφιακής ασφάλειας, διαχείρισης πελατών και εφοδιαστικής αλυσίδας, ανάλυσης δεδομένων με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, βελτιστοποίησης της παραγωγής, αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών, blockchain, κ.λπ.
  • Υπηρεσίες που συνδέονται με τη ψηφιακή αναβάθμιση, με ενδεικτικές δαπάνες: Συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη για την παραμετροποίηση και ενσωμάτωση των νέων συστημάτων στη λειτουργία των ΜμΕ, πιστοποίηση συστημάτων, κ.λπ.

Ο ελάχιστος και μέγιστος συνολικός ενισχυόμενος προϋπολογισμός (Π/Υ) της αίτησης χρηματοδότησης ορίζεται από €200.001 έως και €1.200.000. Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου δεν δύναται να υπερβαίνει το τριπλάσιο του υψηλότερου κύκλου εργασιών που επετεύχθη σε μία από τις τρεις (ή λιγότερες εφόσον η επιχείρηση δεν διαθέτει τρεις) διαχειριστικές περιόδους που προηγούνται του έτους της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης φυσικού και οικονομικού αντικειμένου είναι δέκα οκτώ (18) μήνες, από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης.

Κατά την υποβολή της αίτησης η επιχείρηση πρέπει να επιλέξει το χρηματοδοτικό καθεστώς ενίσχυσης. Υπάρχει η δυνατότητα επιλογής είτε του Καν. ΕΕ 651/2014 (ΓΚΑΚ), Άρθρο 13 «Πεδίο εφαρμογής των περιφερειακών ενισχύσεων», Άρθρο 14 «Περιφερειακές επενδυτικές ενισχύσεις» και Άρθρο 18 «Ενισχύσεις για συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ΜμΕ» ή του Καν. ΕΕ 1407/2013 (De Minimis). Η επιλογή καθεστώτος είναι υποχρεωτική για την υποβολή της Αίτησης Χρηματοδότησης.

Τα ποσοστά ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων και η ιδιωτική συμμετοχή του δικαιούχου της ενίσχυσης για το σύνολο των ενισχυόμενων δαπανών των επενδυτικών σχεδίων έχουν, κατά περίπτωση, έχουν ως εξής:

Ένταση Ενίσχυσης με βάση το Άρθρο 14 του Καν. ΕΕ 651/2014 (ΓΚΑΚ)
Επιλέξιμες Δαπάνες (Σύμφωνα με
το Άρθρο 14)
Περιφέρειες Δημόσια Επιχορήγηση (%) Ιδιωτική Συμμετοχή (%)
Μεσαίες Επιχειρήσεις Μικρές & πολύ
Μικρές
Επιχειρήσεις
Μεσαίες Επιχειρήσεις Μικρές & πολύ
Μικρές
Επιχειρήσεις
1. Εξοπλισμός
2.Λογισμικό
Βόρειο Αιγαίο,
Κρήτη, Ανατ.
Μακεδονία –
Θράκη, Κεντρική
Μακεδονία, Δυτική
Μακεδονία,
Ήπειρος, Θεσσαλία,
Ιόνια Νησιά, Δυτική
Ελλάδα, Στερεά
Ελλάδα,
Πελοπόννησος
50% 50% 50% 50%
Νότιο Αιγαίο 40% 50% 60% 50%
Δυτικός Τομέας Αθηνών 25% 35% 75% 65%
Ανατολική Αττική 35% 45% 65% 55%
Δυτική Αττική 35% 45% 65% 55%
Πειραιάς, Νήσοι 35% 45% 65% 55%

Επισημαίνεται ότι τα επενδυτικά σχέδια με βάση το Άρθρο 14 θα πρέπει να έχουν το χαρακτήρα αρχικής επένδυσης.

Ένταση Ενίσχυσης με βάση το Άρθρο 18 του Καν. ΕΕ 651/2014 (ΓΚΑΚ)
Επιλέξιμες Δαπάνες
(Σύμφωνα με το Άρθρο 18)
(για το σύνολο των
Περιφερειών της Χώρας)
Δημόσια Επιχορήγηση (%) Ιδιωτική Συμμετοχή (%)
Μεσαίες Επιχειρήσεις Μικρές & πολύ
Μικρές
Επιχειρήσεις
Μεσαίες Επιχειρήσεις Μικρές & πολύ
Μικρές
Επιχειρήσεις
Υπηρεσίες Έως 50 % Έως 50 % Έως 50 % Έως 50 %

 

Ένταση Ενίσχυσης με βάση τον Κανονισμό Ε.Ε. 1407/2013 (De Minimis)
  Δημόσια Επιχορήγηση έως (%) Ιδιωτική Συμμετοχή (%)
Μεσαίες Επιχειρήσεις Μικρές & πολύ
Μικρές
Επιχειρήσεις
Μεσαίες Επιχειρήσεις Μικρές & πολύ
Μικρές
Επιχειρήσεις
Για το σύνολο των Περιφερειών της Χώρας εκτός των Περιοχών Δίκαιης Μετάβασης 50% 50% 50% 50%
Για τις Περιοχές Δίκαιης Μετάβασης* 60% 60% 40% 40%

Οι Περιοχές Δίκαιης Μετάβασης είναι οι εξής:

  • Περιφέρειες: Δυτικής Μακεδονίας, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης
  • Δήμοι: Μεγαλόπολης, Γορτυνίας, Τρίπολης, Οιχαλίας.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης γίνεται με τη μέθοδο της άμεσης διαδικασίας (FiFo).

Η ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) ορίζεται η Πέμπτη 23/02/2023 και ώρα 12:00. Η Πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την εξάντληση του διαθέσιμου προϋπολογισμού ανά Κατηγορία Περιφέρειας.

Επισημαίνεται ότι υποβολή αίτησης χρηματοδότησης επιτρέπεται είτε μόνο στη «Δράση 1 – Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» είτε μόνο στη «Δράση 2 – Προηγμένος Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» είτε μόνο στη «Δράση 3 – Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιχμής ΜμΕ».

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.