Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19

Στόχος της Δράσης – Χαρακτηριστικά

Το «Ταμείο Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19» δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε δανειακά κεφάλαια, μέσω της παροχής εγγυοδοσίας, σε χαρτοφυλάκιο με ανώτατο όριο. Στόχος του ταμείου είναι ο μετριασμός των επιπτώσεων της Πανδημίας COVID -19 στη λειτουργία των επιχειρήσεων, μέσω της ενίσχυσης της ρευστότητάς τους με δάνεια κεφαλαίου κίνησης.

Τα συνολικά διαθέσιμα κεφάλαια των τριών κύκλων του Ταμείου ανέρχονται σε 2 δισ ευρώ (1 δισ. ευρώ από τον Α’ κύκλο, 780 εκατ. ευρώ από τον Β’ κύκλο και 220 εκατ. ευρώ από τον Γ’ κύκλο της Δράσης). Για την επιχορήγηση της προμήθειας εγγύησης, διατηρείται η χρηματοδοτική συνεισφορά πόρων ύψους έως 250.000.000 ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Τα δάνεια θα χορηγηθούν προς τις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, το αργότερο μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021 και αναμένεται στον Β’ κύκλο να προσεγγίσουν τα 2,5 δις ευρώ ενώ στο Γ Κύκλο τα 500 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο του Α’ κύκλου εγκρίθηκαν και χορηγήθηκαν δάνεια πάνω από 3,5 δις ευρώ. Το συνολικό ύψος των δανείων και των τριών κύκλων που θα λάβουν οι επιχειρήσεις θα ξεπεράσει τα 6,5 δις ευρώ.

Οι πόροι του Ταμείου συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ελληνικό Δημόσιο, μέρος των οποίων προέρχεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) 2014-2020.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 6.500.000.000 €.

 

Μπορούν να συμμετέχουν

Όλες οι επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, εκτός: των εξωχώριων, των εταιριών συμμετοχών σε άλλες εταιρίες, των επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, των δημοσίων φορέων και των θυγατρικών τους, των ΟΤΑ και των θυγατρικών τους.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει

  • να μην θεωρούνται «προβληματικές» κατά την 31-12-2019. Αν η επιχείρηση (ανεξαρτήτως μεγέθους) ήταν προβληματική κατά την 31-12-2019 και έχει προβεί σε διορθωτικές ενέργειες πριν την υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης, είναι δυνατό να λάβει ενίσχυση μέσω του Προσωρινού Πλαισίου για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης. Ειδικά για τις Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις, ανεξάρτητα αν ήταν προβληματικές την 31η Δεκεμβρίου 2019 θα πρέπει να μην έχουν υπαχθεί σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας βάσει του εθνικού δικαίου και να μην έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης ή ενίσχυση αναδιάρθρωσης, να έχουν συσταθεί έως και τον χρόνο υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης στην τράπεζα,
  • να κρίνονται πιστοληπτικά αποδεκτές, σύμφωνα με την ισχύουσα πιστωτική πολιτική και τις εσωτερικές διαδικασίες των πιστωτικών ιδρυμάτων,
  • να είναι τραπεζικά ενήμερες (έχουν οφειλή < 90 ημερών ) κατά την ημερομηνία της αίτησης ή την 31η Δεκεμβρίου 2019,
  • να μην συντρέχουν λόγοι αποκλεισμού του άρθρου 40 του ν. 4488/17 (Α 137/139/17) (πράξεις επιβολής προστίμου, κυρώσεις για παραβάσεις από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας), να μη εκκρεμεί εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάση απόφασης ΕΕ ή ΔΕΕ.
  • Για επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε προηγούμενα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (πρώην ΕΤΕΑΝ) είτε αυτά που έληξαν είτε αυτά που βρίσκονται σε ισχύ, βασική προϋπόθεση είναι να μην έχουν εμφανίσει δυσμενή συναλλακτική συμπεριφορά στην αποπληρωμή των οφειλών τους. Στην περίπτωση που έχουν εμφανίσει στο παρελθόν δυσμενή συναλλακτική συμπεριφορά, θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει πλήρως τις οφειλές τους πριν την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης.

 

Εγγυήσεις : Η παρεχόμενη Εγγύηση αφορά νέα δάνεια που θα χορηγηθούν έως και την 31η Δεκεμβρίου 2021. Με τον όρο «χορήγηση» νοείται, ο χρόνος εκταμίευσης των Δανείων αυτών. Η εγγύηση καλύπτει το δάνειο καθ όλη τη διάρκειά του και μέχρι την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση κάθε οφειλής στο πλαίσιο του δανείου. Η εγγύηση έχει πενταετή διάρκεια. Το αίτημα κατάπτωσης, ωστόσο, είναι δυνατό να υποβληθεί μέχρι και την 31/12/2027, εάν έχει συντρέξει το γεγονός υπερημερίας μέχρι την 31/12/2026. Η προμήθεια της εγγύησης που καταβάλουν οι επιχειρήσεις επιχορηγείται πλήρως στους τρεις κύκλους λειτουργίας του Ταμείου, τηρουμένων των περιορισμών των κρατικών ενισχύσεων.

Η περίοδος υποβολής ξεκινά στις 3/6/2020. Τα αιτήματα των επιχειρήσεων υποβάλλονται πρώτα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.ependyseis.gr και μετά την οριστικοποίηση της υποβολής, οι επιχειρήσεις υποβάλλουν τα αιτήματα χρηματοδότησής τους προς αξιολόγηση στην τράπεζα.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.