Συμπράξεις Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας με Ερευνητικούς φορείς
- 22 Μαΐου, 2025
- Posted by: Agis Raidis
- Categories: Ενεργά, Ενημέρωση, Νέα 2025
Η Δράση «Συμπράξεις Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας με Ερευνητικούς Φορείς» έχει στόχο την προώθηση συνεργασιών / συμπράξεων μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών οργανισμών. Η παρούσα δράση αφορά σε συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικά Κέντρα, Ινστιτούτα ή Πανεπιστημιακά Εργαστήρια (Ερευνητικούς Φορείς / Οργανισμοί Έρευνας και Διάδοσης γνώσεων) με σκοπό την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων ή υπηρεσιών στους τομείς προτεραιότητας – περιοχές παρέμβασης – προτεραιότητες
Η Δημόσια Δαπάνη της παρούσας πρόσκλησης ανέρχεται σε 8.000.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από Εθνική Συμμετοχή.
Μπορούν να συμμετέχουν
Δικαιούχοι της Δράσης είναι επιχειρήσεις και ερευνητικοί οργανισμοί.
1. Επιχείρηση: κάθε οντότητα, που ασκεί οικονομική δραστηριότητα. Η Δράση απευθύνεται σε υφιστάμενες επιχειρήσεις που έχουν κατ’ ελάχιστον μία (1) κλεισμένη πλήρη (ετήσια) διαχειριστική χρήση κατά τη δημοσίευση της πρόσκλησης της δράσης, οι οποίες προτίθενται να υλοποιήσουν έργο έρευνας και ανάπτυξης, το αντικείμενο του οποίου θα πρέπει τεκμηριωμένα να εμπίπτει σε μία τουλάχιστον προτεραιότητα των Περιφερειακών Απολήξεων της Περιφερειακής Εξειδίκευσης της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να συμμετέχουν στη Δράση μόνο σε συνεργατικά έργα στα οποία συμμετέχει οπωσδήποτε τουλάχιστον μία μικρομεσαία επιχείρηση (ΜΜΕ).
2. Ερευνητικός Οργανισμός / Οργανισμός Έρευνας και Διάδοσης γνώσεων: φορέας (όπως πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα-ινστιτούτα, οργανισμοί μεταφοράς τεχνολογίας, ενδιάμεσοι καινοτομίας, ερευνητικοί συνεργαζόμενοι φορείς με φυσική και/ή εικονική παρουσία) ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς του (δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου) ή τον τρόπο χρηματοδότησής του, πρωταρχικός σκοπός του οποίου είναι η ανεξάρτητη διεξαγωγή βασικής έρευνας, βιομηχανικής έρευνας ή πειραματικής ανάπτυξης, ή η ευρεία διάδοση των αποτελεσμάτων των εν λόγω δραστηριοτήτων με τη διδασκαλία, τη δημοσίευση ή τη μεταφορά γνώσης. Οι Ερευνητικοί Οργανισμοί θα πρέπει να λειτουργούν νομίμως στην Ελλάδα.
Τα έργα που θα προταθούν για χρηματοδότηση θα είναι επιλέξιμα εφόσον αφορούν σε έργα έρευνας και ανάπτυξης και το ενισχυόμενο έργο εμπίπτει σε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες κατηγορίες:
α) βιομηχανική έρευνα (industrial research),
β) πειραματική ανάπτυξη (experimental development).
Προϋπολογισμός Δράσης και Διάρκεια Υλοποίησης
Η Δημόσια Δαπάνη της παρούσας πρόσκλησης ανέρχεται σε 8.000.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από Εθνική Συμμετοχή.
Ο συνολικός επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε ερευνητικού έργου θα πρέπει να κυμαίνεται από 100.000€ έως και 300.000€.
Η χρονική διάρκεια υλοποίησης των υποβαλλομένων προτάσεων ερευνητικών έργων δεν πρέπει να υπερβαίνει τους είκοσι τέσσερις (24) μήνες από την ημερομηνία ηλεκτρονικής κοινοποίησης της οριστικής έγκρισης της αίτησης χρηματοδότησης.
Περιοχή εφαρμογής
Ως περιοχή εφαρμογής της παρούσας Δράσης ορίζεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Περιφερειακές Απολήξεις
Οι Αιτήσεις Χρηματοδότησης ερευνητικών έργων που θα υποβληθούν, θα πρέπει να αφορούν αποκλειστικά και τεκμηριωμένα στις προτεραιότητες των τομέων της Περιφερειακής Εξειδίκευσης της ΕΣΕΕ όπως αυτές παρουσιάζονται παρακάτω:
1. Υλικά - Κατασκευές και Βιομηχανία
1. Διεργασίες, εξοπλισμός & συστήματα για τη μετάβαση στην κλιματικά ουδέτερη βιομηχανική παραγωγή
2. Διεργασίες, εξοπλισμός & συστήματα για τη μετάβαση στη ψηφιοποιημένη βιομηχανική παραγωγή
3. Υλικά, διεργασίες, διατάξεις & συστήματα παραγωγής για την κυκλική οικονομία & τη βιομηχανική συμβίωση
4. Υλικά και διεργασίες για αειφορία στις βιομηχανικές και κτηριακές κατασκευές, στις υποδομές και στην πολιτιστική κληρονομιά
2. Τουρισμός - Πολιτισμός - Δημιουργικές Βιομηχανίες
1. Ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων βασισμένων στον τόπο και στην κοινότητα
2. Υποστήριξη της διττής (πράσινη και ψηφιακή) μετάβασης στον Τουρισμό και στον Πολιτισμό
3. Ενέργειες ανάδειξης ταυτότητας (branding) και προώθησης του τόπου, του τουριστικού και του πολιτιστικού προϊόντος
3. Αγροδιατροφική Αλυσίδα
1. Ανάπτυξη καινοτόμων τροφίμων και ποτών
2. Βελτίωση της προστιθέμενης αξίας της γεωργικής παραγωγής
3. Διατήρηση-αξιολόγηση-ανάδειξη-βελτίωση του γενετικού υλικού γηγενών φυτών και αυτοχθόνων φυλών
4. Καινοτόμες διαδικασίες βιώσιμης παραγωγής στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών
5. Εξασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας & της ασφάλειας των τροφίμων
4. Περιβάλλον - Κυκλική Οικονομία
1. Μετριασμός και προσαρμογή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο παραγωγικό σύστημα, στους φυσικούς πόρους και τις υποδομές
2. Κυκλική Οικονομία
3. Διατήρηση και αξιοποίηση της βιοποικιλότητας
4. Βιοτεχνολογία για ποιότητα ζωής και ευζωία
5. Νέες φαρμακευτικές προσεγγίσεις
6. Σύστημα Υγείας προσαρμοσμένο στις μελλοντικές ανάγκες
7. Ψηφιακές τεχνολογίες στην υγεία και στα φάρμακα
5. Ψηφιακές Τεχνολογίες
1. Υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού στο Αγροδιατροφικό Σύμπλεγμα
2. Υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού στους κλάδους του μετάλλου, των δομικών υλικών και των κατασκευών
3. Υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού στον Τουρισμό
4. Υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού στην υγεία και τη φαρμακοβιομηχανία
5. Εφαρμογή ψηφιακών μεθόδων για την ολοκληρωμένη διαχείριση φυσικών πόρων και την πρόληψη ή αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών
Κριτήρια Επιλεξιμότητας
Η μεθοδολογία που θα εφαρμοστεί είναι η συγκριτική αξιολόγηση . και πραγματοποιείται για το σύνολο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα.
Τα βαθμολογούμενα κριτήρια αξιολόγησης της δράσης είναι τα ακόλουθα:
Κριτήριο Α: Επιστημονική και τεχνική αρτιότητα (Excellence)
- Σαφήνεια και συνάφεια των στόχων του έργου, σε ποιο βαθμό το έργο είναι φιλόδοξο και στην αιχμή της τεχνολογίας.
- Αξιοπιστία και καταλληλότητα της προτεινόμενης ερευνητικής προσέγγισης, ορθότητα των επιστημονικών αρχών και διεπιστημονικότητα. Συνεκτίμηση της διάστασης του Φύλου στο πλαίσιο του περιεχόμενου της έρευνας και καινοτομίας του έργου, ο βαθμός ενσωμάτωσης πρακτικών για την Ανοιχτή επιστήμη συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής και διαχείρισης δεδομένων και της ενεργού συμμετοχής των πολιτών, όπου ενδείκνυται.
Κριτήριο Β: Αποτελέσματα και επιπτώσεις (Impact)
- Αξιοπιστία των ερευνητικών οδών και των προσεγγίσεων ώστε να επιτευχθούν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και οι επιπτώσεις της Δράσης και ο βαθμός και η βαρύτητα της συμβολής του έργου στην επίτευξη αυτών.
- Καταλληλότητα και ποιότητα των μέτρων για τη μεγιστοποίηση των αναμενόμενων αποτελεσμάτων και επιπτώσεων, όπως αυτά ορίζονται στο σχέδιο αξιοποίησης και διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου συμπεριλαμβανομένων των δράσεων επικοινωνίας και δημοσιότητας.
Κριτήριο Γ: Ποιότητα και αποτελεσματικότητα υλοποίησης (Quality and efficiency of the implementation)
- Ποιότητα, συνεκτικότητα και αποτελεσματικότητα του σχεδίου υλοποίησης (work plan), εκτίμηση κινδύνων, καταλληλότητα της ανθρωποπροσπάθειας που κατανέμεται στις ενότητες εργασίας (work packages) και της διαχείρισης των πόρων του έργου συνολικά.
- Ικανότητα, επιστημονική και τεχνική επάρκεια, και ρόλος του κάθε συμμετέχοντα /εταίρου καθώς και βαθμός στον οποίο η ομάδα έργου και το συνεργατικό σχήμα στο σύνολό του, διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία για την εκτέλεση του έργου
Η βαθμολογία σε κάθε κριτήριο κυμαίνεται από 0 έως 5 βαθμούς, με ακρίβεια ενός τετάρτου της ακέραιης μονάδας (όπως 0,25, 0,50, 1,00 κοκ).
Η ελάχιστη αποδεκτή συνολική βαθμολογία που πρέπει να συγκεντρώσει κάθε επενδυτικό σχέδιο για να είναι επιλέξιμο ανέρχεται σε 10 βαθμούς και οι ελάχιστες αποδεκτές βαθμολογίες ανά κριτήριο είναι ο βαθμός τρία (3).
Επιλέξιμες Δαπάνες
Οι βασικές κατηγορίες δαπανών που καλύπτονται από τη δράση είναι οι εξής :
1. Άμεσες δαπάνες για αμοιβές προσωπικού
Στην κατηγορία περιλαμβάνονται αμοιβές προσωπικού (ερευνητές και τεχνικοί) στο βαθμό που απασχολούνται στο έργο. Πρόκειται για δαπάνες που αφορούν:
- στο τακτικό προσωπικό του δικαιούχου που απασχολείται στην ερευνητική εγκατάσταση κατά τη διάρκεια του έτους έναρξης του έργου και συνδέεται με τον δικαιούχο με σχέση εξαρτημένης εργασίας (σύμβαση εργασίας πλήρους ή μερικής απασχόλησης αορίστου χρόνου, σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου),
- στο τακτικό προσωπικό του δημοσίου τομέα, που απασχολείται στην Πράξη με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Δικαιούχου,
- σε έκτακτο προσωπικό που απασχολείται στην πράξη σε νέες θέσεις που δημιουργήθηκαν ως άμεση συνέπεια του έργου είτε με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου πλήρους ή μερικής απασχόλησης,
- σε υποτρόφους σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της παραγράφου 4 του άρθρου 15 της ΥΑΕΚΕΔ και
- σε φυσικά πρόσωπα με σύμβαση μίσθωσης έργου, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις της παραγράφου 3 του άρθρου 15 της υπ΄ αριθ. α.π. 114947/01.12.2022 Απόφασης (Β΄ 6132) (ΥΑΕΚΕΔ).
2. Ενιαίος Συντελεστής Υπολογισμού Επιλέξιμων Δαπανών Έργου
Για την κάλυψη των υπόλοιπων επιλέξιμων δαπανών του έργου χρησιμοποιείται ενιαίος συντελεστής 40% επί των επιλέξιμων άμεσων δαπανών προσωπικού σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 56 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/1060 και του άρθρου 34 της ΥΑΕΚΕΔ.
- Οι επιλέξιμες δαπάνες που καλύπτονται από τη χρήση του ενιαίου συντελεστή 40% είναι οι ακόλουθες:
- δαπάνες απόσβεσης οργάνων και εξοπλισμού στον βαθμό και για όσο χρόνο χρησιμοποιούνται για το έργο,
- δαπάνες απόσβεσης για κτίρια και γήπεδα στον βαθμό και για όσο χρόνο χρησιμοποιούνται για το έργο,
- δαπάνες για έρευνα επί συμβάσει, γνώσεις και διπλώματα ευρεσιτεχνίας που αγοράστηκαν ή ελήφθησαν με άδεια εκμετάλλευσης από εξωτερικές πηγές με τήρηση της αρχής των ίσων αποστάσεων καθώς και δαπάνες για συμβουλευτικές και ισοδύναμες υπηρεσίες χρησιμοποιούμενες αποκλειστικά για το έργο·
- πρόσθετα γενικά έξοδα και λοιπές λειτουργικές δαπάνες που είναι άμεσο αποτέλεσμα του έργου.
Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της Αίτησης Χρηματοδότησης.
Έναρξη Υποβολής Αιτήσεων: 16/05/2025 και ώρα 13:00
Λήξη Υποβολής Αιτήσεων: 18/07/2025 και ώρα 15:00
Δείτε την δημοσίευση της Δράσης εδώ.