Νέος Αναπτυξιακός Νόμος: Μεταρρυθμίσεις και Ευκαιρίες για Επενδύσεις
- 13 Φεβρουαρίου, 2025
- Posted by: Agis Raidis
- Categories: Ενημέρωση, Νέα 2025
Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος έχει ως κύριο στόχο την προώθηση των επενδύσεων και την αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, ανοίγοντας νέες προοπτικές για την επιχειρηματική δραστηριότητα. Μέσω στοχευμένων μεταρρυθμίσεων, καθορίζονται τα πλαίσια για την αποτελεσματική υλοποίηση επενδυτικών έργων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Απεντάξεις Μη Ενεργών Έργων
Για τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των πόρων, μη ολοκληρωμένα έργα αξίας 5,7 δισ. ευρώ θα απενταχθούν. Οι επιχειρήσεις καλούνται να συμμορφωθούν με τις νέες απαιτήσεις ώστε να διατηρήσουν τις εγκρίσεις τους, εξασφαλίζοντας τη συνεχή ροή των επενδύσεων.
Κίνηση που, εκτός του ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, θα απελευθερώσει πολύτιμο χώρο ώστε το υπουργείο Ανάπτυξης, από φέτος κιόλας, να μπορεί να ενεργοποιεί νέα καθεστώτα ενισχύσεων, αλλά και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του σε βάθος πενταετίας για ολοκληρωμένα έργα που δεν έχουν πληρωθεί και τα οποία σωρευτικά φτάνουν το 1 δισ. ευρώ.
Νέα Καθεστώτα Ενίσχυσης
Η τροποποίηση του αναπτυξιακού νόμου αναμένεται να γίνει έως τις 15 Μαρτίου και οι νέες αλλαγές προβλέπουν τα εξής:
1. Ενίσχυση Παραμεθόριων Περιοχών και Θεσσαλίας
Εισάγεται καθεστώς για επενδύσεις άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ σε περιοχές με μειωμένο ΑΕΠ, το οποίο παρέχει επιχορηγήσεις, φορολογικές απαλλαγές και την ταχεία αδειοδότηση.
2. Μεγάλες Επενδύσεις
Επενδυτικά σχέδια αξίας άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ χαρακτηρίζονται ως στρατηγικά και παρέχουν κίνητρα όπως φορολογικές ελαφρύνσεις, επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης, ταχεία αδειοδότηση και χωροθέτηση των επενδύσεων.
3. Συγχώνευση Υφιστάμενων Καθεστώτων
Τα προγράμματα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» και «Έρευνα και Εφαρμοσμένη Τεχνολογία» ενσωματώνονται στο νέο καθεστώς «Σύγχρονες Τεχνολογίες», με στόχο τη χρηματοδότηση επενδύσεων στους τομείς της πληροφορικής, της τεχνητής νοημοσύνης, της τεχνολογίας και της βιοτεχνολογίας.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης κινείται προς τη διαμόρφωση εξειδικευμένων καθεστώτων ενίσχυσης, τα οποία, παρά τον χαμηλότερο προϋπολογισμό τους, θα έχουν στοχευμένο χαρακτήρα, ενισχύοντας σημαντικά συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας. Ενδεικτικά, προς το τέλος του έτους αναμένεται η έναρξη των νέων προγραμμάτων που θα εστιάζουν στις Σύγχρονες Τεχνολογίες και την Εξωστρέφεια.
Χρονοδιάγραμμα Προκηρύξεων
- Προκηρύξεις: Οι νέες προκηρύξεις προβλέπονται έως τις 31 Μαρτίου 2025.
- Ολοκλήρωση Αιτήσεων: Η υποβολή αιτήσεων θα ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου 2025.
- Τελικές Αποφάσεις: Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν εντός του ίδιου έτους.
Επιπρόσθετα, η αξιολόγηση των καθεστώτων «Επιχειρηματικότητα 360°» και «Αγροδιατροφή – Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία» θα ολοκληρωθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου.
Ο νέος Αναπτυξιακός νόμος καθορίζει αυστηρά χρονοδιαγράμματα, στοχεύοντας στην ολοκλήρωση της διαδικασίας από την προκήρυξη έως την απόφαση υπαγωγής εντός 12 μηνών, ώστε να επιταχυνθεί η απορρόφηση των ενισχύσεων και να επιταχυνθεί η υλοποίηση των επενδύσεων.
Απλοποίηση Διαδικασιών
- Απλοποίησητων διαδικασιών υποβολής αίτησης (φακέλου)
- Απλούστευση τωνδιαδικασιών τροποποίησης των επενδυτικών σχεδίων (εντός των ορίων της απόφασης υπαγωγής)
- Εισαγωγή ESG κριτηρίωνγια όλα τα επενδυτικά σχέδια
- Κατάργησητου δικαιώματος της αυτοδίκαιης παράτασης 2 ετών στα επενδυτικά σχέδια που ολοκλήρωσαν το 50% του έργου.
- Τροποποίηση των κυρώσεωνπου αφορούν τις θέσεις εργασίας κυρίως στις επενδύσεις της βιομηχανίας-μεταποίησης, με επιβολή κύρωσης και όχι απένταξη του έργου.
- Τροποποίηση των κριτηρίων αξιολόγησης. Πλέον μεγαλύτερη βαρύτητα θα έχει το ύψος των ιδίων κεφαλαίων που θα χρησιμοποιεί μια επιχείρηση στο επενδυτικό της σχέδιο, καθώς αυτό δείχνει την αποφασιστικότητά της για την επένδυση. Επίσης βαρύτητα θα έχουν οι θέσεις εργασίας σε ειδικά καθεστώτα ενίσχυσης (παραμεθόριων περιοχών μεταποίησης).
- Ολοκλήρωση έως τον επόμενο μήνα της υλοποίησηςτου πληροφοριακού συστήματος για τη διαχείριση-υποδοχή-αξιολόγηση-τροποποίηση-ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου. Πρόκειται για μια ψηφιακή πλατφόρμα που θα βοηθήσει στην επιτάχυνση όλων των διαδικασιών και στην τήρηση των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων που πλέον θα θεσμοθετηθούν.
Διαδικαστικές Βελτιώσεις και Διευκόλυνση Δανειοδότησης
Ο νέος νόμος στοχεύει στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης, δημιουργώντας ένα ευνοϊκότερο επιχειρηματικό περιβάλλον. Επιπρόσθετα, η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα δημιουργήσει ένα Ταμείο Εγγυοδοσίας ύψους 300 εκατ. ευρώ για επενδυτικά δάνεια, με εκτιμώμενη μόχλευση 1,3 δισ. ευρώ για τις μεγάλες επενδύσεις.